Analysis system missing in toolbox (Ansys student 2020 R2)

Hello,

I just downloaded Ansys student 2020 R2 and I am not able to find the analysis system in the toolbox. I went through the forum and tried a couple of things.

  1. View - Reset Workspace, View - Customize toolbox (didn't help)
  2. rename the v202 folder to anything else (didn't help)
  3. open up CMD Prompt, then issue the following command (this is for default installation path, if you've installed it in a non-default path, you have to change the path accordingly)

"C:Program FilesANSYS IncANSYS StudentShared FilesLicensingwinx64ansysli_util" -checkout aa_t_i

and I initially got a message saying:

INFO        Demo license file C:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\Shared Files\Licensing\student.lic exists.

'INFO' is not recognized as an internal or external command,

operable program or batch file.

aa_t_i OUT

'aa_t_i' is not recognized as an internal or external command,

operable program or batch file.

Resolved by Feature: id=183 feature=aa_t_i product=ANSYS Academic Teaching Introductory

'Resolved' is not recognized as an internal or external command,

operable program or batch file.

After I allowed access to the license through the windows firewall, I got a message saying:

INFO        Demo license file C:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\Shared Files\Licensing\student.lic exists.

aa_t_i OUT

    Resolved by Feature: id=183 feature=aa_t_i product=ANSYS Academic Teaching Introductory

But even after trying this out, The analysis system is not appearing in the toolbox.


I request you to help me resolve this soon.


Thank you,

Prathiksha

Answers

  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    Hi Prathiksha,

    Check out the resolutions in

    and


    basically, check if you have the two environment variables set. If so, delete them.

    Thanks,

    Win

  • mstricksmstricks LUCKNOW (UTTAR PRADESH) INDIAMember
    edited August 29
  • I am seeing the same problem as Prathiksha -- no analysis system in the toolbox with Workbench 2020 R2. I have followed the advice given with environment variables and opened up the firewall for license server.

    Please advise how to fix.


  • @tsiriaks please advise how to fix

  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    Please post the output of 'set' command (without quote) from CMD Prompt

  • set command output...


    ALLUSERSPROFILE=C:\ProgramData

    ANSYS202_DIR=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\ANSYS

    ANSYSLI_ELASTIC=0

    ANSYSLI_LCP=0

    ANSYS_SYSDIR=winx64

    APPDATA=C:\Users\George\AppData\Roaming

    AWP_LOCALE202=en-us

    AWP_ROOT202=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202

    CADOE_LIBDIR202=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\CommonFiles\Language\en-us

    CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files

    CommonProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)\Common Files

    CommonProgramW6432=C:\Program Files\Common Files

    COMPUTERNAME=RUTHERFORD

    ComSpec=C:\WINDOWS\system32\cmd.exe

    DriverData=C:\Windows\System32\Drivers\DriverData

    HOMEDRIVE=C:

    HOMEPATH=\Users\George

    LOCALAPPDATA=C:\Users\George\AppData\Local

    LOGONSERVER=\\RUTHERFORD

    LSTC_LICENSE=ANSYS

    NUMBER_OF_PROCESSORS=4

    OMP_NUM_THREADS=4

    OneDrive=C:\Users\George\OneDrive

    OS=Windows_NT

    Path=C:\Program Files (x86)\Common Files\Oracle\Java\javapath;C:\ProgramData\Oracle\Java\javapath;C:\Program Files (x86)\Intel\iCLS Client\;C:\Program Files\Intel\iCLS Client\;C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\PhysX\Common;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\WINDOWS\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\WINDOWS\System32\OpenSSH\;C:\Program Files\Microsoft SQL Server\120\Tools\Binn\;C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVIDIA NvDLISR;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\WINDOWS\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\WINDOWS\System32\OpenSSH\;C:\Program Files\PuTTY\;C:\Users\George\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;

    PATHEXT=.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC

    PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64

    PROCESSOR_IDENTIFIER=Intel64 Family 6 Model 158 Stepping 9, GenuineIntel

    PROCESSOR_LEVEL=6

    PROCESSOR_REVISION=9e09

    PROG27B48B2C052=1

    ProgramData=C:\ProgramData

    ProgramFiles=C:\Program Files

    ProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)

    ProgramW6432=C:\Program Files

    PROMPT=$P$G

    PSModulePath=C:\Program Files\WindowsPowerShell\Modules;C:\WINDOWS\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules

    PUBLIC=C:\Users\Public

    P_SCHEMA=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\AISOL\CADIntegration\Parasolid\PSchema

    SESSIONNAME=Console

    SystemDrive=C:

    SystemRoot=C:\WINDOWS

    TEMP=C:\Users\George\AppData\Local\Temp

    TMP=C:\Users\George\AppData\Local\Temp

    TMPDIR=C:\Users\Public\Documents\Wondershare\CreatorTemp

    USERDOMAIN=RUTHERFORD

    USERDOMAIN_ROAMINGPROFILE=RUTHERFORD

    USERNAME=George

    USERPROFILE=C:\Users\George

    windir=C:\WINDOWS

  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    Interesting.

    Try this. Make sure all ANSYS applications are closed, then rename

    D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\Shared Files\Licensing\ansyslmd.ini

    to anything else (e.g., ansyslmd.bak)

    Then, open CMD Prompt and enter the following command

    move "%appdata%\ansys" "%appdata%\ansys.old"

    Does this help ?


    If not, try the following commands

    set ANSYSLI_ELASTIC=

    set ANSYSLI_LCP=

    set Path=C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem

    "D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\Framework\bin\Win64\runwb2.exe"

    Does this WB session work ?

  • Hello Tsiriaks

    I tried both instructions. In both cases the results are the same....

    Here are the environment variables after the second set of commands

    ALLUSERSPROFILE=C:\ProgramData

    ANSYS202_DIR=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\ANSYS

    ANSYS_SYSDIR=winx64

    APPDATA=C:\Users\George\AppData\Roaming

    AWP_LOCALE202=en-us

    AWP_ROOT202=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202

    CADOE_LIBDIR202=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\CommonFiles\Language\en-us

    CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files

    CommonProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)\Common Files

    CommonProgramW6432=C:\Program Files\Common Files

    COMPUTERNAME=RUTHERFORD

    ComSpec=C:\WINDOWS\system32\cmd.exe

    DriverData=C:\Windows\System32\Drivers\DriverData

    HOMEDRIVE=C:

    HOMEPATH=\Users\George

    LOCALAPPDATA=C:\Users\George\AppData\Local

    LOGONSERVER=\\RUTHERFORD

    LSTC_LICENSE=ANSYS

    NUMBER_OF_PROCESSORS=4

    OMP_NUM_THREADS=4

    OneDrive=C:\Users\George\OneDrive

    OS=Windows_NT

    Path=C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem

    PATHEXT=.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC

    PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64

    PROCESSOR_IDENTIFIER=Intel64 Family 6 Model 158 Stepping 9, GenuineIntel

    PROCESSOR_LEVEL=6

    PROCESSOR_REVISION=9e09

    PROG27B48B2C052=1

    ProgramData=C:\ProgramData

    ProgramFiles=C:\Program Files

    ProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)

    ProgramW6432=C:\Program Files

    PROMPT=$P$G

    PSModulePath=C:\Program Files\WindowsPowerShell\Modules;C:\WINDOWS\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules

    PUBLIC=C:\Users\Public

    P_SCHEMA=D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\AISOL\CADIntegration\Parasolid\PSchema

    SESSIONNAME=Console

    SystemDrive=C:

    SystemRoot=C:\WINDOWS

    TEMP=C:\Users\George\AppData\Local\Temp

    TMP=C:\Users\George\AppData\Local\Temp

    TMPDIR=C:\Users\Public\Documents\Wondershare\CreatorTemp

    USERDOMAIN=RUTHERFORD

    USERDOMAIN_ROAMINGPROFILE=RUTHERFORD

    USERNAME=George

    USERPROFILE=C:\Users\George

    windir=C:\WINDOWS

  • Licenses seem to be installed ok....


  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    Now I think this is not licensing issue anymore.

    Check your D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\

    to see if you have install.err file. If so, post the content here.


    You can also try running

    D:\Program Files\ANSYS Inc\ANSYS Student\v202\productconfig.exe

    with 'run as administrator', then select Configure products and configure them all in the list.

  • Hello Tsiriaks

    there is not "install.err" file. "Install.log" does not contain any error messages.

    I ran thru all the functions in productconfig.exe but still cannot see CAD modules...the list of products to configure is empty. Screenshots are in reverse order below..


  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    Wait, your 'Select the product(s) to configure' page is blank

    Please post the top part of your install.log before it starts the extraction. If you did multiple installations, post the top part of each occasion.

    Also, in Workbench -> Help -> About ANSYS Workbench , then post the screenshot of it here

    Now, I think you probably have two locations of ANSYS 2020 R2 installed on the machine and your environment variables and shortcuts are pointing to the wrong one.

  • Hello Tsiriaks

    you are right, I originally tried to install on C: but ran out of space so change to install on D:.

    So i decided to go right back to the beginning an reinstall...

    1. Run uninstall.exe program
    2. Delete D:\program files\Ansys , C:\Programfiles\Ansys , C:\Users\George\AppData\Roaming\Ansys , C:\Users\George\AppData\Local\Ansys
    3. Reboot
    4. Install DISCOVERY_AIM_STUDENT_2020R2_WINX64

    Results...

    1. CAD modules are still missing from workbench :-(
    2. No install.err file. Install.log attached
    3. Environment variables ANSYSLI_ELASTIC, ANSYSLI_LCP not set

    In short, no visible change. Not sure why this is so difficult.....HELP !!!

    I attach relevant images. I tried running ANSLIC_ADMIN based on some old FAQ i found online and got an error message. Not sure if that helps.


  • Hello Tsiriaks....any thoughts on the above ?

  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    Now, I see. You use the wrong package. I thought you also use the 'ANSYS Student' package when you first described the issue. It seems you just meant ANSYS Student version/license.

    The 'AIM' package does allow you to open Workbench (because AIM is customized from Workbench) but this Workbench won't function on itself. If you use this package, you must use only the Discovery AIM.

    Try the other package 'ANSYS Student', see if that makes a difference.

  • Hello Tsiriaks

    this works, thank you !!

    Actually the difference between the 3 student packages is not really clear. I understood AIM is a newer package with much faster simulation results, so that's why i chose that. Is it possible to upload CAD model and do fluid/thermal simulation in AIM, or should i stick with Ansys student ?

    Best regards -- George

  • tsiriakstsiriaks 3240 El Camino Real #290, Irvine, CA 92602Forum Coordinator

    That's great ! Thanks for the update.

    AIM is mostly for 'designer' to quickly view some simulation results per the design that you make. But if you want thorough calculations, you need to use the flagship solvers like Mechanical, Fluent, etc. , which are available in ANSYS Student installation package.

    As for the question with CAD, I'd recommend to ask that on another section like

    they would be able to provide a better response.

Sign In or Register to comment.