Ansys Free Student Software

Ansys Free Student Software

Analysis System Missing 19.1 Student Version

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello! I had install a ANSYS Student 19.1, But the "analysis Systems in toobox is not available. Some one can help me??

    • DrAmine
      Ansys Employee

      Creating a new topic on the issue. Can you post a screenshot?

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hello dallagnol9 ,


      If you don't see modules in the toolbox of analysis systems , it means the software doesn't see the license.


      check this


      open up CMD Prompt, then issue the following command (this is for default installation path, if you've installed it in a non-default path, you have to change the path accordingly)


      "C:Program FilesANSYS IncANSYS StudentShared FilesLicensingwinx64ansysli_util" -checkout aa_t_i


      If your licensing is fine, you should see the output like


      "..... INFO Demo license file  C:Program FilesANSYS IncANSYS StudentShared FilesLicensingstudent.lic exists.


      aa_t_i OUT ....."


       


      Thank you,


      Win

    • pgl
      Ansys Employee

      Please also see this thread.

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello dallagnol9 ,


      If you don't see modules in the toolbox of analysis systems , it means the software doesn't see the license.


      check this


      open up CMD Prompt, then issue the following command (this is for default installation path, if you've installed it in a non-default path, you have to change the path accordingly)


      "C:Program FilesANSYS IncANSYS StudentShared FilesLicensingwinx64ansysli_util" -checkout aa_t_i


      If your licensing is fine, you should see the output like


      "..... INFO Demo license file  C:Program FilesANSYS IncANSYS StudentShared FilesLicensingstudent.lic exists.


      aa_t_i OUT ....."


       


      Thank you,


      Win


       


      Hello Tisiriaks!!


      I executed de CMD like you suggest, the answer is like you wrote. But now, what a need to do?


      Thank you!


    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hello dallagnol9 ,


      This means your licensing is ok. 


      Have you tried Paul's suggestion in this thread  https://forum.ansys.com/forums/topic/not-seeing-any-items-in-the-ansys-workbench-toolbox/   ?


      If that doesn't help, 


      do you have any other ANSYS version installed (e.g., 18.x, 19.x, student, commercial, academic) ?


      Try resetting configuration, by renaming folder v191 in this directory 


      %AppData%Ansys     (please copy and paste this in the Windows Explorer address bar)


      to anything else (e.g., v191.old)


      If that doesn't help, 


      open CMD Prompt and issue this command


      set 


      Then capture the screenshot of the entire output and show it here in the post.


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks,


      The Paul's suggestion dosen't work.


      Yes, I have the Discovery Live Student in my computer.


      I renemed the folder but dosen't work too..



      Thank you

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9.


      In the CMD Prompt, could you issue the command 'set'  without the quote ''  , then press enter. This would show us the environment variables being set on your machine. Please send the screenshot of the output.


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks.


      Sorry for my mistake




      Thank you!!

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9.


      Thank you for the screenshot.


      The ANSYS related environment variables for 190 are pointing to v18.2 paths for some reason. Not sure if this is the cause of the issue for your v19.1 student version but we can try this


      Open CMD Prompt, then copy and paste the following commands (all in the same CMD Prompt window)


       


       


      set ANSYS190_DIR=


      set AWP_ROOT190=


      move %appdata%ansysv182 %appdata%ansysv182.back


      move %appdata%ansysv190 %appdata%ansysv190.back


      move %appdata%ansysv191 %appdata%ansysv191.back


      "C:Program FilesANSYS Incansys studentv191FrameworkbinWin64runwb2.exe"


       


       


      Do you still see blank analysis system in Workbench ?


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks.


      Nothing change after procedure..




      Thank you,


       


       

    • DrAmine
      Ansys Employee

      Can you configure the products one again. Just go the installation directory and you will find productconfig.exe unconfigure all and then configure the products. Do you see any error log files in the common folder under Ansys Inc?

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello abenhadj,


      I find the productconfig.exe, so i click in "unconfigure", it ask to "select the product to unconfigure" but no product appears to select...


      I can't see error log files...


      Thank you.

    • JakeC
      Ansys Employee

      Hi dallangnol9,


      If you could, please open windows file explorer and paste the following into the address/path bar at the top:
      %TEMP%


      Now look for a directory called "WorkbenchLogs"
      Edit each of those files, and see if there are any errors mentioned.   If so, please copy and paste the contents of the file here.

      Next paste the following into the windows file explorer address/path bar:
      %AWP_ROOT191%commonfilesregistrywinx64


      Take a screenshot of the files and directories listed there, and paste into the post.
      Lastly, go into the "append" directory, and do the same there. (Screenshot/Post)

      Thank you,
      Jake


       


       

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello jcallery


      I found 2 error.


       


      Event log opened 25/08/2018 11:05:26 Hora oficial do Brasil


       


      Product version: Release 19.1


      Build version: 19.1.0.2018040818


       


      {25/08/2018 11:05:43} [ProjectReplacedroject] A new project has been created.


       


      {25/08/2018 11:06:12} [System.ObjectDisposedException:System.Windows.Forms] An unexpected error has occurred: Cannot access a disposed object.


      Object name: 'InternalUserControl'.


      System.ObjectDisposedException: Cannot access a disposed object.


      Object name: 'InternalUserControl'.


         at System.Windows.Forms.Control.CreateHandle()


         at System.Windows.Forms.Control.get_Handle()


         at System.Windows.Forms.Control.GetSafeHandle(IWin32Window window)


         at System.Windows.Forms.ToolTip.Hide(IWin32Window win)


         at System.Windows.Forms.ToolTip.HideAllToolTips()


         at System.EventHandler.Invoke(Object sender, EventArgs e)


         at System.Windows.Forms.Form.OnDeactivate(EventArgs e)


         at System.Windows.Forms.Form.set_Active(Boolean value)


         at System.Windows.Forms.Form.WmActivate(Message& m)


         at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


       


       


      Event log closed 25/08/2018 11:06:13 Hora oficial do Brasil



      x
      x


      Event log opened 22/08/2018 17:27:49 Hora oficial do Brasil


       


      Product version: Release 19.1


      Build version: 19.1.0.2018040818


       


      {22/08/2018 17:28:06} [ProjectReplacedroject] A new project has been created.


       


      {22/08/2018 17:28:18} [ProjectReplacedroject] A new project has been created.


       


      {22/08/2018 17:40:27} [System.ObjectDisposedException:System.Windows.Forms] An unexpected error has occurred: Cannot access a disposed object.


      Object name: 'InternalUserControl'.


      System.ObjectDisposedException: Cannot access a disposed object.


      Object name: 'InternalUserControl'.


         at System.Windows.Forms.Control.CreateHandle()


         at System.Windows.Forms.Control.get_Handle()


         at System.Windows.Forms.Control.GetSafeHandle(IWin32Window window)


         at System.Windows.Forms.ToolTip.Hide(IWin32Window win)


         at System.Windows.Forms.ToolTip.HideAllToolTips()


         at System.EventHandler.Invoke(Object sender, EventArgs e)


         at System.Windows.Forms.Form.OnDeactivate(EventArgs e)


         at System.Windows.Forms.Form.set_Active(Boolean value)


         at System.Windows.Forms.Form.WmActivate(Message& m)


         at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


       


       


      Event log closed 22/08/2018 17:40:28 Hora oficial do Brasil



      x
      x


       




      x




      Thank you.


       

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9.


      Do you have any user access control set ? Can you try turning it off just for a test ?


      What if you run Workbench with 'run as admin' ?


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks,


      I just have a password to access the computer. This kind of control did you ask me?


      I tried as admin too but is the same thing.


       


      Thank you;

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9.


      User Access Control (UAC), as shown here


      https://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/disable-user-account-control-uac-the-easy-way-on-windows-vista/


      Can you try disable it and see if it helps ?


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks,


      I did it but isen't work!


      Thank you;

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9.


      What about this


      open elevated CMD Prompt (right click on CMD and 'run as administrator')


      then issue the following commands


       


      "C:Program FilesANSYS Incansys studentv191ProductConfig.exe" -silent -prereqs


      Wait a few minutes (or you can open up Windows Task Manager and make sure that the process 'productconfig.exe' has stopped running)


       


      "C:Program FilesANSYS Incansys studentv191ProductConfig.exe" -silent -unconfig


      Wait a few minutes (or you can open up Windows Task Manager and make sure that the process 'productconfig.exe' has stopped running)


       


      "C:Program FilesANSYS Incansys studentv191ProductConfig.exe" -silent -config


      Wait a few minutes (or you can open up Windows Task Manager and make sure that the process 'productconfig.exe' has stopped running)


       


      then try Workbench again.


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks,


      Before running the first command in the prompt, I took a look at the task manager, but "productconfig.exe" is not running. So when I running the third command in the prompt, the 'productconfig.exe' started running in the task manager. 


      After the procedure, I tryed the Workbench but isen't show me the analyse sistem yet..


      Is a good idea uninstall  and reinstall the program, or a old version?

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9 ,


      Yes, I think we should try to reinstall now. I don't have any other thoughts on this.


      Make sure to run Uninstall.exe under C:Program FilesANSYS IncANSYS Studentv191   with 'run as administrator'


      Once this is done, manually delete the C:Program FilesANSYS IncANSYS Student   folder


      Then, reinstall the products (you can use the same version v19.1) : Run setup.exe with 'run as administrator'


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks,


       


      The program show me the following message, but I can't find the "ANSYS, Inc. License Manager"


       


      "


      Installation Complete.


       


      Thanks for choosing ANSYS Products!


       


      ***IMPORTANT***


       


      After completing this installation, you need to run the ANSYS, Inc. License Manager installation on each machine designated as a license server. These machines may have been specified during this installation or may have been previously specified.


      "


       


      Thank you.

    • tsiriaks
      Ansys Employee

       Hi dallagnol9 ,


      You can neglect that message. The ANSYS License Manager is the tool used for hosting ANSYS licenses.


      Since yours is a free student version, it already comes with its own license. No need to setup (install) ANSYS License Manager.


      So, I believe you have reinstalled it. Do you still see blank analysis system ?


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks.


      I have reinstalled, but de Ansys program don't show me analysis system...


      Is a idea, uninstall the ANSYS Student Discovery Live... What do you think??


       


      Thank you..

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9 ,


      Sorry. That's all I can think of at this time. Let's see if others have some thoughts on this.


      In the meantime, you can try uninstalling every ANSYS related products/versions, then reinstall only the ANSYS Student version 19.1.


      If the issue persists, please resend us the output of the 'set' command in the CMD Prompt.


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hi tsiriaks..


       


      I have uninstalled all Ansys and reinstalled de version 19.1, but de Ansys program don't show me analysis system ...


      Follow the Prompt output:



       


       



       


       


      Thank you..

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9 ,


      Can you try this again


      open up CMD Prompt, then issue the following command


      "C:Program FilesANSYS IncANSYS StudentShared FilesLicensingwinx64ansysli_util" -checkout ANS_SOLVER


      Do you see "ANS_SOLVER OUT..... feature=aa_t_i ....... " ?


      reissue this command again


      move %appdata%ansysv191 %appdata%ansysv191.back


      If that still doesn't help, can you check your installation package size (right click > Properties) ?


      Do you see any install.err or install_licconfig.err under C:Program FilesANSYS IncANSYS Student  ?


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hi tsiriaks.


      Unfortunately its don't work too.


      I found just a error in the arquivo .txt "install.log"


      Follow the prints...



    • dallagnol9
      Subscriber

      Hi tsiriaks,


       


      Take a look:


      I tried to open a wokbench file ( I created in the university computer), so the Ansys program show me a error about modules...


      Maybe its help us..


    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9 ,


      The licensing is good.


      The installation seems to be fine as well but somehow the software can't read certain information from the installed location (those .xml under common filesregistrywinx64 ) . The error that you see means it can't find those modules.


      Can you go to C:Program FilesANSYS IncANSYS Student , right-click on the 'v191' folder -> Properties , then send the screenshot of it ?


      Also, from the ANSYS Student v19.1 installation package, please right-click on the 'ANSYSACADEMICSTUDENT_191_WINX64' (unzipped) folder -> Properties, and send this screenshot.


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

       


      Hi tsiriaks.


      Follow the prints;





      Thank you.

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9,


      You are using the AIMANSYSACADEMICSTUDENT_191_WINX64  ? 


      Can you use the ANSYSACADEMICSTUDENT_191_WINX64  ?


      Try uninstall everything again. Then, this time use the ANSYS Student package. Do not use the ANSYS AIM Student.


      The ANSYS Student package is the third (right-most) package on this page https://www.ansys.com/academic/free-student-products


      Once you download the file, the file name should be ANSYSACADEMICSTUDENT_191_WINX64   not  AIMANSYSACADEMICSTUDENT_191_WINX64.


      Let me know how it goes once you try the ANSYS Student package.


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks.


      The ANSYSACADEMICSTUDENT_191_WINX64 is complete. the system analysis toolbar is installed and working.(How do I close the poste?)

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      Hi dallagnol9,


      That's fantastic news ! There should be an option for you to mark what post is the 'answer/resolution' to the issue and that would 'close' the thread (but you can still reply).


      Thank you,


      Win

    • dallagnol9
      Subscriber

      Hello tsiriaks, 


      Sorry for being late, I marked the solution.


      Thank you for help me!!

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      You are welcome


      Thank you for marking it.


      Have a good weekend.


      Win

    • ukijo
      Subscriber

      Hi, i have the same problem with 19.2 student version 


      i followed all the steps in the thread comments.


      here is the screenshot 

    • tsiriaks
      Ansys Employee

      ukijo, create a new thread for your issue and describe what you tried as well as providing the info that was asked for in this thread.


      Thanks,


      Win

Viewing 38 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.