Fluids

Fluids

Long iteration time in Fluent

    • yusufalbadry
      Subscriber

      i have a problem with my Ansys Fluent 17.0


      i am doing a simulation over a rectangular wing ( 50cm chord , 70cm span )


      the general information about the mesh is 



       


      my problem is in the solution time , 50 iteration is taking about 7 hr !!!! 


      i dont know why , a friend told me that this is a problem 


       


      PC specification:


      8 GB ram Fury 1866 Mhz


      FX 8350 8 cores ( should i overclock it ? )


      1 TB Hard disk 


      MSI 970 Gaming motherboard 


       

    • raul.raghav
      Subscriber

      You have around 11.8M elements. You should expect the simulation to be slow but 50 iterations in 7hrs sounds wrong. Are you sure its running in parallel and not in serial?

    • yusufalbadry
      Subscriber

      yes i am running it in parallel , i am using 6 cores .


      i have tried it on my laptop too , it gave me a time longer than 7 hours .


      is there something wrong ?

    • Raef.Kobeissi
      Subscriber

      What do you mean exactly by iterations. Are you sure you don’t mean time steps? Is this a transient simulation ? When you say 6 cores do you mean 6 threads? Can you please show a picture of the residual error graph.


      Regards

    • yusufalbadry
      Subscriber

      this is what i mean , i think you will understand what i mean after seeing the images , because to be honest i am not that good in english .
      and to explain what i am doing .
      i am doing an analysis over a 3d wing, 50 cm in chord and 70 cm span .


      i really dont know where is the problem , i wish you help me .

    • yusufalbadry
      Subscriber


    • yusufalbadry
      Subscriber

      this is for the cores , and the question you have asked

    • Vishal Ganore
      Ansys Employee

      Can you also show how the 3D geometry was meshed? Looks like 30e5 cells were generated for simple rectangular geometry. You could reduce the cell size if possible.

    • yusufalbadry
      Subscriber

      thank you guys


      it was a ram problem , i was using a double precision and coupled ( model ) .


       


      now everything is working fine 

    • Raef.Kobeissi
      Subscriber

      Good to hear that it worked Yusuf

    • Sherif
      Subscriber
      I have exactly the same problem.
      How did you solve it in details please.
      Note that I'm using single precision
Viewing 10 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.